Вівторок, 21.11.2017 | Вітаю Вас , шановний гість | Реєстрація | ВХІД

Турка-жемчужина Карпат ** Turka-the pearl of the Carpathians         В Турці

Статті про м.Турка та наш бойківський край

Головна » Статті » Проповіді

3-12. СЛОВО В ДЕНЬ СВЯТОЇ П’ЯТИДЕСЯТНИЦІ.
«Тройцу Єдиносущную піснословим, Отца і Сина, со Святим Духом…» (Стіхіра на «Господи воззвах»).

Во Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Возлюблені во Христі, браття і сестри!

Почуття величного духовного захвату, вкладаємо ми сьогодні в початкові слова нашого святкового богослужіння. «Слава Святій, Єдиносущній і Животворящій, і Нероздільній Тройці!» Саме для прославлення Святої Тройці ми зібралися сьогодні в такій великій кількості в цей святий храм. Ми зібралися для того, щоб молитвенно згадати цю віками віддалену від нас подію, коли Господь наш Ісус Христос, виконуючи Свою обіцянку, низпослав Святого Духа на Апостолів і цим звершилося велике діло спасіння роду людського. Саме з цього дня Святий Дух перебуває в Церкві, запалює в серцях людей віру і веде їх шляхом спасіння, бо сходження Святого Духа в серця людей весь час продовжується.

День Святої Тройці, котрий ми сьогодні так світло та урочисто відзначаємо, – це священна подія в житті Церкви Христової. Зіслання Святого Животворящого Духа на землю, на Апостолів, стало початком життя Церкви Христової на землі. Сьогоднішній день – це день народження нашої Святої Церкви, котра являється нашою духовною матір’ю. Це виповнення обіцянки Христа Спасителя, дане Ним учням ще в Його земному житті. Він знав слабкість їхнього духу та ще не зміцнілу віру. Знав, що розгубляться вони, залишившись серед ворожого їм язичницького світу без свого Божественного Вчителя. І тому пообіцяв: «Пошлю вам Утішителя від Отця – Духа Святого, Котрий настановить вас на істину». І цей Дух Святий – Утішитель та Наставник не тільки для Апостолів, але на всі часи для всіх, віруючих у Христа. В цей день, крім цього, відкрилася в доступній для нашого розуміння формі і Сама Свята Трійця. В Своїх прощальних бесідах Христос як би так говорив Своїм учням: «Ви бачили Мене – Сина Божого – і у Мні бачили Бога Отця. Але є третє Лице Єдиної і Нероздільної Пресвятої Трійці – Дух Святий Утішитель, Котрого Я, йдучи з землі, пошлю вам від Отця». І ось цей радісний і урочистий день настав. Це відбулося на п’ятдесятий день після славного Воскресіння Христового і через десять днів після Його Вознесіння на Небо.

Для того, щоб зрозуміти радість Апостолів, котра переповнила їхні душі, коли під видом вогняних язиків зійшов на них Дух Святий і вони реально відчули Його присутність в собі, потрібно ввійти своїм серцем в їхню велику журбу. Вони всім серцем полюбили Господа. Слухали Його вчення. Бачили чудеса, котрі Він творив. Та ось Його розіп’яли і погребли в гробі. Віра їхня похитнулася, закралися в душу сумніви і ними оволодів страх.

Христос воскрес в третій день, як і говорив їм раніше про це. В сорокаденний період від Воскресіння до Вознесіння Він часто являвся їм, бесідував з ними, укріпляв їх, попереджував, що в скорім часі знову залишить їх, але замість Себе пошле їм Утішителя і Наставника – Святого Духа. І ось настало друге розтавання з любимим Учителем. Господь вознісся на Небо. Плачуть Апостоли, як розповідається про це в стихирі на свято Вознесіння: «Апостоли, бачачи Твоє на хмарах здіймання, виповнені жалю, зі слізним риданням казали: Владико! Не залишай нас вбогих, бо Ти по милосердю Твоєму полюбив нас. Так пошли ж нам, не забудь Своєї обіцянки, Пресвятого Твоєго Духа, Котрий просвітить наші душі і укріпить».

І чекали Апостоли, чекали Утішителя з Небес, находячись єдинодушно разом в молитві. І звершилася обіцянка Божа. Дух Святий, зійшовши, просвітив і відродив їх так, що вони стали новими людьми, очищеними від всякого гріха, від всякої душевної та тілесної страсті, освятилися, обожилися і утвердилися непохитно у вірі, надії та любові, при повній Божественній свободі, даній їм через Христа Духом Святим; зробилися здатними пронести проповідь про Христа Спасителя у всі кінці світу і насадити віру в Нього. Вони стали опорою, стовпами віри і Церкви Христової. Духовно переродившись і діставши від Святого Духа силу, вони безбоязно вийшли в світ з Євангельською проповіддю. Дух Святий вже в перший день Свого сходження на землю звершив велике чудо. Як ми знаємо з Діянь Апостольських, осяяний Святим Духом апостол Петро виголошує свою першу апостольську проповідь, звернену до багатолюдного натовпу, і юдеї, котрі ще не так давно в запеклості своїх сердець вимагали смертної кари Христу Спасителю, тепер просять Апостолів хрестити їх і вступають в Церкву Христову. В цей день приєдналося до Церкви біля трьох тисяч чоловік. З цих пір заснована Господом Спасителем Свята Церква, з малої сім’ї перших християн виросла в величезну, незчисленну святу сім’ю. Здійснилися слова Спасителя: «І коли Я буду піднесений від землі, то всіх приверну до Себе» (Ін.12.32). З маленького зернятка, посадженого в землю Божественним Садівником, виросло величезне дерево, котре своєю кроною покрило весь світ. І маленьким листочком на цьому дереві являється кожен з нас.

Більше тисячі років назад на нашій землі засяяло світло Христової віри, і на стовбурі Вселенської Церкви за цей час виросла величезна гілка – Руська Церква! Наші прадіди, діди та батьки жили та помирали в огорожі Церкви Христової, і щастя належати їй, по спадковості від них перейшло до нас. Силою та допомогою Святого Духа в Церкві Христовій звершуються чудеса відродження і спасіння людських душ, тут відбуваються зустрічі людини з Христом, котрі досить різноманітні і для кожної людини носять своєрідний характер відповідно до устрою душі кожного, готовності душі до можливого сприйняття благодаті Святого Духа. Це залежить від відкритості нашої душі, від нашого бажання та прагнення ввійти в багаточисленну сім’ю віруючих в Бога людей.

Одних благодать Святого Духа оберігає від гріхопадінь з самих юних років, бережливо підіймаючи їх до досконалості духовної краси. В серця інших благодать Святого Духа стукає на протязі всього їхнього життя, закликаючи до виправлення. Тільки потрібно бути уважним до самого себе. Потрібно вчути, відчути цей стук, не заглушити його. Благодать Святого Духа має незвичайну чудодійну силу. Вона назавжди згладжує гріх із серця грішної людини, котра кається і укріпляє її духовні сили в боротьбі з гріхом. Хто вникне в суть нашої Святої Віри, той сам переконається, що без Духа Святого неможливо бути християнином. Сутність християнства полягає у викоріненні гріха та похоті, в обновленні всіх сил духа і серця, в перетворенні самого внутрішнього начала діяльності та життя. Хто може все це звершити, проникнувши в самі глибини нашого буття, закрити наше джерело тліну та смерті, і відкрити джерело життя, якщо не Дух Божий, силою Котрого ми живемо, діємо і є? Християнин зобов’язаний розіп’яти плоть свою зі страстьми та похотьми: хто підійме його плоть на хрест, коли не буде Духа Божого? Християнин зобов’язаний бути у Христі, постійно держатися в Ньому вірою, як гілка на лозі, і тільки в цьому стані єдності з Христом може бути живим деревом, достойним саду Небесного: котрий же ж земний садівник може прищепити нас до цієї Божественної Лози без Духа Божого? Християнин зобов’язаний вести брань не тільки з плоттю та кров’ю, але і з духом злоби піднебесної, з силами пекла: чи досягнемо ми успіху, якщо все це не буде одягнуто в силу Духа Божого? І, на кінець, без Духа Божого, ми навіть не маємо змоги засвоїти Тіло і Кров Господню в Святім Причасті, бо саме Дух Святий засвоює нас Христу.

Чи звертали ми, дорогі браття і сестри, коли-небудь свою увагу на слова антифону 4-го гласу? Він всім добре знайомий, і всі ми любимо його співати та слухати: «От юності моєя мнозі борют мя страсті…». В ньому є дивні слова: «Святим Духом всяка душа живится і чистотою возвишається…». Вдумаймося в ці слова, котрі обнадіюють нас, грішних. Духом Святим оживляється всяка душа, навіть найчорніша, але коли вона потягнеться до Бога, коли вона забажає очиститися, – Святий Дух, посланий Христом Спасителем від Отця в поміч нам, звершить це чудо. Він очистить грішну душу, – і очищену підійме до степені святості. Тільки б забажала цього людина. У декотрих «зустріч» з Христом відбувається несподівано і майже раптово. Зайде людина по Промислу Божому як би випадково в храм Божий стороннім спостерігачем, і раптом в якийсь момент Богослужіння, піснеспіви чи слова промовленої молитви раптом так проникнуть душу , так глибоко западуть в серце, що людина стає віруючою. І віра ця переважно дуже міцна, бо повірила вона не з чужих слів, не з підказки, а сама пізнала, відчула присутність в своїй душі благодаті Святого Духа.

Ось, дорогі браття і сестри, який скарб ми з вами маємо в Церкві Божій і можемо ним користуватися, якщо тільки ми в дійсності істинні християни. Тоді Святий Животворящий Дух, Котрого прославляє Свята Церква, завжди буде супутником земного життя кожного з нас. І добрі, вірні християни, піклуючись про свою душу, спішать в Церкву Божу. Вони знають з особистого досвіду, що тут вони можуть дихати небесним благодатним повітрям, що в храмі вони мають змогу і своє серце, і безсмертну свою душу підклоняти під щедрий дощ благословень церковних. Наша Мати-Церква своїм Богослужінням, всім багатством творінь святих отців та вчителів Церкви, всім своїм устроєм навчає нас жити життям, достойним християнина. Та це, дорогі друзі, доступно тільки тим, хто являється в дійсності членом Церкви Христової, хто Хрещений і вірить в Бога, хто прибігає до її Таїнств. І допоки Бог оберігає наше буття та благоденствіє Своєї Церкви, до тих пір ми переконані, що Дух Святий в ній перебуває. Не на одних Апостолів і не для них одних зійшов Дух Святий, але через Апостолів і на всіх і для всіх нас. Так як при створенні світу Він витав поверх води, витає Він і сьогодні при відтворенні людства над безоднею спотвореного гріхом нашого єства і животворним отіненням оплодотворяє його до благодатного відродження.

Велике Імя Святої Тройці! Нею створений і на ній утверджується, як на своїй основі, весь світ – видимий і невидимий. Цим Іменем створені і відтворені і ми, християни. Ним запечатані в Таїнстві Хрещення. Воно, як божественна блискавиця, котра падає з небес, скривається в глибинах нашого серця, щоб освітити і розпалити наше зчорніле від гріху єство. Вслухаємося в себе: чи горить в глибинах нашого серця цей Божественний вогонь, котрий вміщається в Божественнім Імені Святої Тройці, чи забутий нами він вже погас від недбальства нашого? Якщо цей вогонь погас, знову запалімо його невпинним призиванням Імені Святої Тройці, непрестанно виголошуючи серцем, а, якщо можна, то і вустами, цю малу, за кількістю слів, але велику по скритій в ній силі, молитву великого молитвеника Святої Тройці: «Упованіє моє Отець, прибіжище моє Син, покров мій Дух Святий, Тройце Святая, Слава Тебі!»

Незрівнянне ні з чим щастя, буди вмістилищем та знаряддям Духа Божого. Це є дійсне небесне блаженство на землі. Всі ми знаємо, що земне наше життя – це переддвір’я вічного життя, це благословенне Господом поле, на котрім росте для Царства Небесного пшениця – це ми з вами – дозріваюча тут для Житниці Небесної. Це сад, в котрім благодаттю Духа Святого виростають прекрасні, пахнучи дивним духовним ароматом квіти та плоди, про котрі говорить апостол Павло: «любов, радість, мир, довготерпіння, благість, милосердя, віра, лагідність, стриманість». І все це дано нам для нашого вічного спасіння. А помічник нам в цьому Дух Святий, сходження Котрого ми сьогодні святкуємо і сила Котрого живить мільйони людських сердець, котрі в молитвах своїх просять: «Прийди, Душе Святий, і умнож в нас віру; дай нам молитовне дерзновення; оживи серця наші зрошенням роси Твоєї; зігрій нас, охололих в беззаконнях. Прийди і виведи світ на шлях праведного життя. Прийди і просвіти всіх, хто прагне Твого осяяння». І нехай звучить постійно і в устах, і в серці нашому свята умиротворяюча душу молитва: «Царю Небесний, Утішителю, Душе Істини, Іже везді сий і вся ісполняяй, Сокровище благих і жизні подателю, приіди і вселися в ни, і очисти ни от всякія скверни, і спаси, Блаже, душі наша».

Амінь.

Віктор Саварин


Схожі матеріали :

Категорія: Проповіді | Додав: Admin (04.06.2017)
Переглядів: 1063 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

УВАГА ! 3 1 квітня 2017р вводиться премодерація коментарів неавторизованих відвідувачів. Ваш коментар буде опублікований після схвалення модератором ! Деталі читайте тут...

Им'я *:
Email:
ВВ-коди       Завантаження зображень Зp

Правила спілкування на сайті
Код *: Якщо погано видно код безпеки , натисніть на нього. Він обновиться.